Termovizijsko snimanje vodovodnog cjevovoda (UAV)

Snimanje je obavljeno u nekoliko odvojenih letova bespilotnim letjelicama iznad područja na kojem se nalazi cjevovod.

Termovizijsko snimanje vodovodnog cjevovoda za Vodovod d.o.o. Slavonski brod bilo je potrebno zbog utvrđivanja potencijalnih mjesta propuštanja cjevovoda u duljini od 1.500 m.

Cjevovod ukopan na rubu poljoprivrednih površina na trasi na kojoj je tijekom vremena izrasla gusta i visoka vegetacija. Snimanje je obavljeno bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom i u nekoliko odvojenih letova iznad područja na kojem se nalazi cjevovod.

Istovremeno je snimljen video i radiometrijski foto materijal s potrebnim preklopom svake fotografije koji omogućuje mjerenje temperature na svakom pixelu u svakom trenutku.

Osim toga, prilikom izvođenja ovakvih istraživanja, važno je čitavo vrijeme kontrolirati i evidentirati temperaturu okoline i samog tla.

Naime, detekcija se bazira upravo na svim anomalijama u termalnom otisku, zahvaljujući čemu je moguće odrediti kategoriju vjerojatnosti propuštanja i konkretne točke.

Svaka radiometrijska fotografija geolocirana je te su sva detektirana mjesta potencijalnih propuštanja smještena na karti.

Naše ostale projekte koji su uključivali dronove opremljene termalnim kamerama možete provjeriti među istaknutim referentnim projektima.

Termovizijsko snimanje vodovodnog cjevovoda moguće je utvrditi i lokalizirati kvarove na izolaciji cjevovoda i točke propuštanja vode.

U praksi se termovizijsko snimanje može odnositi na:

  • cjevovode za vodu (cijevovodi za toplu vodu, vodovodne cijevi),
  • cjevovode za paru,
  • cjevovode za proizvode (sirova nafta ili plin),
  • cjevovode u kemijskim radnim jedinicama,
  • prehrambenoj industriji, poljoprivredi,
  • elektranama, rudnicima itd.

 

Cijeli transportni sustav mora biti potpuno zabrtvljen jer curenje medija nije samo gubitak mase, energije i ekonomije, već često i ekološki gubitak.