Termovizijsko snimanje propuštanja vodovodnog cjevovoda bespilotnim letjelicama u Slavonskom Brodu

  • Klijent: Vodovod d.o.o., Slavonski Brod
  • Problem: Cjevovod ukopan na rubu poljoprivrednih površina na trasi na kojoj je tijekom vremena izrasla gusta i visoka vegetacija
  • Cilj: Snimanje i analiza vodovodnog cjevovoda u duljini od 1.500 m bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom.
  • Rezultat: Detekcija mjesta potencijalnih propuštanja.
  • Oprema: Bespilotne letjelice, termovizijske kamere, termometri
Za Vodovod d.o.o. Slavonski brod bilo je potrebno utvrditi potencijalna mjesta propuštanja vodovodnog cjevovoda u duljini od 1.500 m bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom.

Snimanje se vršilo u nekoliko odvojenih letova bespilotnim letjelicama iznad područja na kojem se nalazi cjevovod.

Istovremeno je snimljen video i radiometrijski foto materijal s potrebnim preklopom svake fotografije koji omogućuje mjerenje temperature na svakom pixelu u svakom trenutku.

Osim toga, prilikom izvođenja ovakvih istraživanja, važno je čitavo vrijeme kontrolirati i evidentirati temperaturu okoline i samog tla, s obzirom da se detekcija bazira upravo na svim anomalijama u termalnom otisku, zahvaljujući čemu je moguće odrediti kategoriju vjerojatnosti propuštanja i konkretne točke.

Svaka radiometrijska fotografija geolocirana je te su sva detektirana mjesta potencijalnih propuštanja smještena na karti.