“Drone Hero Europe 2017”: Suzbijanje komaraca bespilotnim letjelicama

  • Klijent: Dezinsekcija d.o.o., Rijeka
  • Problem: Konvencionalni načini tretiranja komaraca imaju brojne mane
  • Cilj: Nova metoda larvicidnog suzbijanja komaraca
  • Rezultat: Automatizirani letovi dronovima koji samostalno vrše larvicidni tretman dozirajući optimalnu količinu larvicida
  • Oprema: Bespilotne letjelice, termovizijske kamere, 3D print
Riječka Dezinsekcija odlučila je iskoristiti inovativne tehnologije i time smo zakoračili u budućnost te pronašli najbolje rješenje za problem larvicidnog tretiranja komaraca, koje je prepoznato i nagrađeno u Bruxellesu prestižnom nagradom “Drone Hero Europe”, u sklopu najveće poslovno tehnološke konferencije o bespilotnim letjelicama

Posljednjih godina komarci predstavljaju sve veću zdravstvenu opasnost s obzirom da se njihov vektorski potencijal povećava i sve su češća nova oboljenja čiji su prijenosnici upravo komarci. Stoga je zakonskom regulativom uređeno njihovo sustavno suzbijanje. Dosadašnji konvencionalni načini tretiranja komaraca imaju brojne mane poput neselektivne primjene insekticida, vegetacije i meteo prilika koje imaju veliki utjecaj na (ne)uspješnost tretiranja, nemogućnost tretiranja teško dostupnih područja i drugo.

Tvrtka Vectrino dobitnica je nagrade »Drone Hero Europe 2017« na najvećoj europskoj poslovno-tehnološkoj konferenciji o primjeni bespilotnih letjelica UAV Expo Europe, za inovativnu metodu suzbijanja i kontrole komaraca dronovima, razvijenu za riječku Dezinsekciju. Žiri je Vectrino prepoznao kao nositelja promjena na globalnoj razini, zahvaljujući konceptu koji udovoljava stvarnim potrebama društva te može značajno doprinijeti sprečavanju smrtonosnih bolesti čiji su prijenosnici komarci.

Primjenom ove metode moguće je dronovima brzo i temeljito pregledati različita područja, uključujući i ona koja su teško dostupna. Pomoću NIR kamera infracrvene svjetlosti softver detektira sve vodene površine te automatski navigira letjelice da izbacuju točno određenu količinu larvicida za suzbijanje komaraca.

Kompletan proces može biti u potpunosti automatiziran, sustavom se upravlja uz pomoć pametnih telefona ili tableta, a sve informacije ostaju pohranjene u »cloudu«. Na vlastitom 3D printeru, Vectrino je ujedno razvio prototip dodatka za dron, iz kojeg se ispuštaju tablete s larvicidom.