Snimanje podmorskog ispusta na lokaciji “Uvala Scott” (ROV)

Predmet ovog snimanja je podmorski ispust naselja “Uvala Scott” sa izradom 3D modela ispusta.

Snimanje podmorskog ispusta obavljeno je zbog provjera oštećenja cijevi te funkcionalnosti podmorskog ispusta.

Po završetku prikupljanja podataka za klijenta Jadran hoteli d.d. izrađen je realističan i mjerljiv 3D model, tzv. digitalni blizanac cjevovoda.

Snimanje podmorskog ispusta s posebnim osvjetljenjem

Za potrebe ovog projekta, s obzirom da su uvjeti snimanja bili prilično loši (izuzetno slaba vidljivost) u R&D odjelu tvrtke Vectrino d.o.o. izrađen je poseban “rig” koji omogućuje korištenje 4 kamere visoke razlučivosti na daljinski upravljanoj podmornici (ROV).

Izradi ovog riga prethodio je niz laboratorijskih ispitivanja utjecaja umjetnog osvjetljenja na mogućnosti 3D modeliranja podmorske infrastrukture.

Navedene kamere posebno su razmještene po ROV-u, zahvaljujući čemu je moguća izrada 3D modela oštećenja, što olakšava pregled pojedinog oštećenja iz više kuteva, eliminirajući time bojazan da neki detalj neće biti snimljen.

Po završetku svih snimanja na terenu, pristupilo se analizi i detekciji stanja te izradi izvještaja s potrebnim informacijama o cjevovodu (ispustu) te njegovom stanju.

Svako zatečeno stanje dokumentirano je fotografijama, kategorizirano i prikazano u prvom 3D izvještaju podmorskih ispusta.

Slične projekte snimanja podmorskih ispusta možete pronaći među našim istaknutim referentnim projektima.

3D fotogrametrija

3D fotogrametrija uvelike poboljšava kvalitetu izlaznih podataka za informacije prikupljene tijekom podvodnih istraživanja.

Ovaj vizualni pregled uključuje pregled svih vidljivih oštećenja i problema u radu.

To omogućuje realan prikaz stanja građevine u svakom trenutku, a cilj je olakšati posao stručnjacima za upravljanje imovinom.

Oprema i tehnologija koju koristimo omogućuje nam pristup teško dostupnim lokacijama koje istražujemo, a naši klijenti najčešće upravljaju imovinom koju je izuzetno teško nadzirati.

To čini njihov posao planiranja i održavanja prilično zahtjevnim. Upravo iz tog razloga moramo im omogućiti da na dubinama do 300 metra dobiju snimke izvrsne kvalitete kako bi lako otkrili oštećena područja. Također zahvaljujući izradi ‘digitalnog blizanca’, klijenti mogu pregledati sve površine i planirati buduće korake iz udobnosti svog ureda.

Ako pronađemo štetu, važno je da šteta bude dokumentirana prema vrsti i geolokaciji.