Snimanje podmorskog ispusta ronilicama (ROV) u Omišu

Predmet ovog snimanja je podmorski ispust grada Omiša duljine 1.723,00 m s krajem na dubini od -60,00 m.

Navedeni podmorski ispust izgrađen je krajem 1990-ih. Ispust je položen na morsko dno, a njegov betonski plašt nije vidljiv na rubu obale. Posebnost ovog podmorskog ispusta je činjenica da iako je položen u more na njega utječe izrazito jaki tok rijeke Cetine te protok iz najveće hrvatske hidroelektrane Zakučac (538 MW)

Zbog položaja podmorskog ispusta prilikom snimanja potrebno je primjenjivati tehnike digitalnog sidrenja sa kontinuiranim ispravljanjem smjera kretanja kako daljinski upravljanje podmornice tako i suportirajuće brodice.

Koordinacija inspektora, upravitelja brodicom i tehničara izrazito je bitna kod ovakvih snimanja obzirom da se podmorski ispust gotovo uvijek nalazi u okružuju velike mutnoće.

Kontrolirati daljinski upravljanu podmornicu u toku najveće rijeke srednje Dalmacije na dubinama većim od 60 metara izrazito je psihički i fizički izazovan posao.

O složenosti ovog posla najbolje govori činjenica da je duljina podmorskog ispusta (1.7 km) gotovo identična duljini Riječkog lukobrana.