Snimanje i praćenje divljači dronovima (UAV)

Snimali smo neizgrađene dijelove općine Kostrena koje se nalaze izvan lovnog područja, a za koje se pretpostavlja da su gnijezda divljači iz kojih ona migrira u naselja.

Snimanje i praćenje divljači dronovima provedeno je tijekom više noćnih terenskih aktivnosti. Prioritet u ovom termovizijskom pretraživanju bila je detekcija divljih svinja na području Općine Kostrena.

Poput brojnih drugih gradova i općina i Kostrena se već duže vrijeme bori s prekobrojnom populacijom divljih svinja na svojem području.

Uz veliku materijalnu štetu na javnim i privatnim površinama, riječ je i o ozbiljnom sigurnosnom problemu koji utječe na kvalitetu života mještana

Unatoč tome što je općinska uprava sa svoje strane poduzela sve što je u njezinoj moći kao i značajnim ulaganjima u sva do sad predlagana rješenja.

No, problem se pokazao kompleksnim i teško rješivim.

Općina Kostrena izradila i usvojila Program zbrinjavanja divljači izvan lovnog područja kako bi se odstrel divljači mogao vršiti i u naseljenim područjima.

No, unatoč tom Programu, Lovačko društvo Jelen do sada nije uspjelo ostvariti značajnije pomake zbog čitavog niza drugih ograničavajućih propisa.

To je jedan od razloga zbog kojeg je naručen nadzor teritorija bespilotnom letjelicom (dronom) opremljenom termovizijskom kamerom.

Naime, namjera ovog tipa snimanja je lakše utvrđivanje pozicija na kojima divljač obitava i putovi migracija.

Snimanje i praćenje divljači dronovima za razvoj dugoročne strategije

Kako planiranje strategije postupanja sa životinjama i njihove kontrola bili mogući, snimanje iz zraka je bila predradnja potrebna zbog točnog utvrđivanja lokacija na kojima obitavaju.

Potrebno je bilo utvrditi broj divljih svinja, ali i druge divljači poput jelena i srna.

Izvedena su ukupno 62 leta bespilotnom letjelicom (dronom) na visini od 70 do 100 metara.

Utvrđene su specifične lokacije, razlike u ponašanju u odnosu na zvukove letjelice, kao i u samim migracijama.

 

Slične projekte na kojima smo koristili termovizijsko snimanje možete pronaći među izdvojenim opisima.