Sanacija onečišćenja mora (UAV)

Niz godina svjedoci smo raznih ekoloških nezgoda vezanih uz onečišćenje mora izlijevanjem ugljikovodika. Utjecaj na morsku floru i faunu ogroman je te direktno utječe na smanjenje količine ribnog fonda.

Suradnja s tvrtkom Dezinsekcija d.o.o., Rijeka te Građevinskim fakultetom u Rijeci na pilot projektu otkrivanja ugljikovodika na vodenoj površini, tijekom noći, upotrebom dronova i termovizijskih kamera, za potrebe sanacija onečišćenja mora.

Pravilna i pravovremena reakcija na izlijevanje od najveće je važnosti.

Sanacija onečišćenja mora izvodi se koordiniranim dnevnim akcijama pomoću brodica, koristeći plutajuće brane i specijalne materijale za upijanje ugljikovodika.

Proces je kroz dugogodišnje iskustvo optimiziran i dobro poznat.

Međutim, sanacija onečišćenja mora noću tema je mnogih razgovora stručne javnosti obzirom da se tada sve aktivnosti u pravilu obustavljaju čime se gubi dragocjeno vrijeme.

Kako bi se u budućnosti to izbjeglo osmišljen je model korištenja bespilotnih zrakoplova opremljenih termovizijskim kamerama za pregled onečišćenja ugljikovodicima.

Sanacija onečišćenja mora uz korištenje dronova

Ovaj model je prije terenskog ispitivanja na samom moru istražen i potvrđen u laboratorijskim uvjetima.

Istraživanje je provedeno u hidrotehničkom laboratoriju Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Građevinski fakultet Rijeka u sklopu svojih laboratorija raspolaže vrhunski opremljenim hidrotehničkim laboratorijem te iskusnim znanstvenim i tehničkim osobljem.

Cilj projekta i istraživanja koje smo proveli bio je osmisliti efikasniji, kvalitetniji i jeftiniji način pregleda morske površine od aktualnih metoda.

Tako ćemo, ukoliko dođe do onečišćenja mora ugljikovodicima, moći brže, jeftinije i efikasnije provesti samu sanaciju onečišćenja mora.

Također, jedan od ciljeva je bio i dokazati da se onečišćenje mora ugljikovodicima može detektirati i u uvjetima slabe ili nikakve vidljivosti (te posebno, tijekom noći).

Projektni zadatak bio je zaključiti postoji li potencijal upotrebe specijalnih termovizijskih kamera u otkrivanju ugljikovodika u vodama i morima.

Obzirom na iskustva iz prakse te rezultate ovog istraživanja, zaključeno je da se korištenjem dronova za pregled vodene površine postiže:

  • efikasniji, odnosno kvalitetniji, brži i jeftiniji monitoring mora i priobalja u odnosu na pregled morske površine avionima
  • veći vidokrug / kvalitetniji pregled morske površine te samog onečišćenja ugljikovodicima s plovila koja sudjeluju u sanaciji onečišćenja
  • jednostavna i brza detekcija eventualnih propuštanja ugljikovodika izvan područja ograđenih plutajućim branama tijekom dana
  • kontrola učinkovitosti odnosno dobre pozicioniranosti postavljenih sustava za crpljenje ugljikovodika (skimera, pumpi i dr.) s morske/vodene površine tijekom dana i tijekom noći
  • brza i laka dostupnost dobivenih snimaka odnosno snimljenih podataka u stvarnom vremenu.

 

Neki od primjera projekata na kojima smo također koristili termovizijske kamere možete pronaći među našim drugim projektima.