Pronalaženje izvora pitke vode u moru (UAV)

Zahvaljujući inovativnoj upotrebi moderne tehnologije, u koridoru širine sto metara od obale locirani su izvori pitke vode na području Opatijske rivijere. Za pregled površine mora i snimanje korištene su bespilotne letjelice (dron).

Pronalaženje izvora pitke vode odvijalo se na području Liburnije.

Riječ je o lokalitetu koji ima poteškoća u snabdjevanju pitkom vodom iz vlastitih resursa, naročito tijekom turističke sezone.

Upravo iz tog razloga tvrtka Liburnijske vode već godinama porovodi razne aktivnosti vodoistrage i pronalaska alternativnih izvora pitke vode.

Područje Liburnije opskrbljuje se vodom iz tri izvora. Uz vlastito izvorište na Učki, voda za stanovnike Opatijske rivijere stiže i iz Rijeke, odnosno s njihovih izvorišta, a jedan uski pojas matuljske općine uz samu granicu opskrbljuje se i vodom iz Slovenije.

Korištenjem najnovije tehnologije stabiliziranih termovizijskih kamera, u sklopu ovog projekta otkrivena su čak 34 potencijalna izvorišta pitke vode.

Pronalaženje izvora pitke vode odvijalo se na 20-ak kilometara dugoj morskoj dionici između Preluka i Mošćeničke Drage, u koridoru širine sto metara od obale.

Prvi ovakav slučaj korištenja termovizije na bespilotnim letjelicama

Ispitivanje je provedeno tijekom sušnog i toplog kolovoza kako bi na snimkama bilo moguće zabilježiti veća odstupanja u temperaturi vode.

Precizno su mapirane i georeferencirane sve lokacije izvora te je zabilježen njihov volumen i izdašnost.

Kako bi se u stvarnom vremenu potvrdio omjer slane i slatke vode te dokazalo da je ova metodologija mjerodavna za indikaciju istjecanja slatkih voda u more, korišten je pokretni laboratorij Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci opremljen višeparametarskim sondama za mjerenje temperature i vodljivosti.

Na ovaj način simultano je ispitano četrnaest kontrolnih mjernih točaka na potezu od Ičića do Mošćeničke Drage.

Termovizijska snimanja i mjerenja vertikalnih profila električne vodljivosti (konduktiviteta) i temperature pokazala su zadovoljavajuća poklapanja.

Do sada nije zabilježen slučaj korištenja termovizije na bespilotnim letjelicama u pronalasku pitke vode na priobalju.

Ova se tehnologija uglavnom koristila u nadzoru konstrukcija i postrojenja, stoga inovativna metodologija ovog projekta postavlja nove standarde u istraživanjima tog tipa.

U koje smo se sve svrhe koristili termovizijskim kamerama na bespilotnim letjelicama možete pronaći među ostalim istaknutim referentnim projektima.