Podmorsko snimanje i izrada 3D modela Adamićevog gata (ROV)

Nova metoda snimanja i nadzora podvodne infrastrukture zahvaljujući kojoj je moguće napraviti precizan 3D model, kako bi se jednostavno detektirala oštećenja u svrhu pravovremenog sprječavanja propadanja i drugih rizika. U svijetu trenutno ne postoji mjerljiviji, precizniji, jeftiniji način za snimanje i analizu velikih površina pod morem, pa ova metoda postaje traženi izvozni proizvod za brojna tržišta.

 

Reportaža o novom konceptu snimanja podmorske infrastrukture bespilotnim ronilicama te izradi 3D modela kojim se jednostavno i precizno detektiraju oštećenja.

Ovakav pristup primjenjen je prvi put (u svijetu) na projektu sanacije Adamićevog gata, a u kratko vrijeme je međunarodno odjeknuo, s obzirom da je riječ o kvalitetnom uvidu i inovativnom pristupu koji smanjuje troškove analize i nadzora.

Naime, zbog proširenja kapaciteta za vezivanje brodova na Adamićevom gatu, u kolovozu prošle godine Lučka uprava imala je potrebu nadzora i analize stanja u kojem se nalazi obalni zid.
Do sada se takav posao obavljao tradicionalno, što je imalo određene nedostatke jer zapravo zid nije bilo moguće u cjelosti sagledati.
Na naš prijedlog izrađen je 3D model, zahvaljujući kojem je dobiven detaljan i stvarni pogled na stanje pod morem.

Nakon toga i temeljem toga uslijedila je izrada projekta sanacije i sama sanacija obalnog zida.

Za sve detalje pogledajte prilog emisije “More” kojim je odlično prikazan čitav proces.

Lučka uprava Rijeka: Rajko Jurman

Vectrino: Josip Rukavina