Podmorsko snimanje sustava odvodnje Neuma (ROV)

Predmet ovog snimanja bila je podmorska sekcija trase kanalizacije Neum – Mljetski kanal koja prelazi Malostonski kanal koja se sastoji od tri paralelno postavljena cjevovoda.

Podmorsko snimanje sustava odvodnje grada Neuma u izrazito lošim svjetlosnim uvjetima uzrokovanim iznimno zamućenim morem u Malostonskom zaljevu.

Dodatna otegotna okolnost tijekom snimanja cjevovoda bila je velika količina otpada na ispustima (mreže, vrše, konopi, plastične, plastični elementi i sl.).

Kao i u sklopu drugih projekata ovog tipa, snimalo se daljinski upravljanom podmornicom (ROV) opremljenom kamerama visoke razlučivosti.

Ove kamere posebno su razmještene po ROV-u, omogućujući time izradu 3D modela s prikazom svih oštećenja, kao i snimku svakog detalja.

Ujedno, ROV je opremljen s minimalno 4 dodatna svjetla kako bi se postigla adekvatna kvaliteta snimki u uvjetima loše vidljivosti.

Svako zatečeno stanje evidentirano je kroz fotodokumentaciju te kategorizaciju stanja.

Podmorsko snimanje sustava odvodnje

Primjenom nove tehnologije uz jedinstvenu metodologiju koju smo razvili, možemo vrlo efikasno prikupiti snimke visoke kvalitete na dubini do 300m pod morem.

One sadrže sve detalje koji su klijentu potrebni za realan uvid u stanje na terenu.

Kvaliteta snimki

Za učinkovito upravljanje i nadzor imovine od presudne je važnosti kvaliteta snimki te da li su oštećenja jasno i bez greške locirana i vidljiva.

Osim toga, ovakav tip inspekcija značajno smanjuje rizike i lako se ponavlja što omogućuje praćenje imovine kroz vrijeme.

Snimanje podvodnih struktura više je od same izrade obične video snimke ili fotografskog zapisa.

Prilikom prikupljanja podataka ispod vodene površine od same opreme važnije je razumijevanje rada kamera. Pri tom je važno znati sve o širenju svjetlosti pod morskom površinom i, prije svega, ispravnom tijeku rada.

Napredak u ovim tehnologijama pružio je prilike za sinergijskiju integraciju tehnologije sa životnim ciklusom objekata.

To pruža mnoge prednosti uključujući praćenje u stvarnom vremenu i poboljšanje predvidljivosti i kontrole ishoda projekta.

Snimanje, analiza i obrada podataka prilagođavaju se svakom projektu i klijentu.

Slične projekte inspekcije i snimanja pod morem možete pronaći među našim istaknutim referentnim projektima.

Također, detalje o tome kako izgledaju 3D prikazi i više o kvaliteti prikupljenih podataka možete pronaći na našem službenom YT kanalu.