Podmorsko snimanje i izrada 3D modela marine u Biogradu (ROV)

Ovaj projekt predstavlja ključan korak u osiguravanju sigurne, funkcionalne i održive infrastrukture.

Podmorsko snimanje i izrada 3D modela za Županijsku lučku upravu Zadar izvršeno je na jugoistočnom dijelu marine Biograd.

Projekt ima za cilj pružiti kvalitetan uvid u stanje imovine kako bi se planirala rekonstrukcija.

Snimanje je obuhvatilo utvrdice gatova ukupne duljine 446 m, koje se sastoje od betonskih elemenata postavljenih na utvrdice različitih poprečnih presjeka i dimenzija s dubinom do cca 2 m.

Gatovi su postavljeni na ukupno 27 utvrdica, što je uključivalo podvodni dio koji je teško dostupan i vrlo važan za pravilno razumijevanje strukture i stanja gatova.

Kako bi se omogućio bolji pregled područja snimanja, Vectrino je koristio bespilotne letjelice za snimanje iz zraka.

Ovaj pristup omogućio je izradu georeferenciranog ortofotoa i digitalnog blizanca područja iznad mora, što omogućava bolju vizualizaciju i interpretaciju podataka.

Digitalni blizanac iznad mora omogućuje bolji pregled utvrdica u prostoru i pomaže u donošenju odluka o daljnjim koracima u planiranju rekonstrukcije.

Za dobivanje preciznih podataka pod morem, za snimanje 25 od 27 utvrdica korištene su štapne kamere i ronilice.

Svaka od utvrdica pod morem obuhvaćena je u sklopu cjelovitog 3D prikaza s georeferencama, što omogućava detaljan uvid u stanje utvrdica i mogućnosti za njihovu obnovu i održavanje.

Precizni podaci o stanju imovine pomoći će u donošenju odluka o budućim koracima i osigurati očuvanje i poboljšanje postojeće infrastrukture.

Ukoliko vas zanimaju slični projekti, provjerite one koje smo izvojili na web stranici.