Podmorsko snimanje i 3D model Adamićevog gata (ROV)

Nova metoda snimanja i nadzora podvodne infrastrukture zahvaljujući kojoj je moguće napraviti precizan 3D model, kako bi se jednostavno detektirala oštećenja u svrhu pravovremenog sprječavanja propadanja i drugih rizika. U svijetu trenutno ne postoji mjerljiviji, precizniji, jeftiniji način za snimanje i analizu velikih površina pod morem, pa ova metoda postaje traženi izvozni proizvod za brojna tržišta.

Podmorsko snimanje i 3D model Adamićevog gata za Lučku upravu Rijeka napravljeno je s ciljem uvida u stanje u kojem se nalazi obalni zid gata.

Ovo se najviše odnosi na onaj dio koji se nalazi pod morem.

Ovakav pristup primjenjen je prvi put (u svijetu) na projektu sanacije Adamićevog gata.

U kratko vrijeme je izazvao velik interes na globalnoj razini zbog odlične iskoristivosti svih mogućnosti koje nudi ovakav 3D prikaz.

Naime, riječ je o kvalitetnom uvidu u stanje podmorske infrastrukture i inovativnom pristupu inspekciji, koji smanjuje troškove analize i nadzora.

Svi podaci prikupljeni pod morem u video i foto formatu lako su dostupni. 3D model je mjerljiv, a sve lokacije na kojima su prepoznata oštećenja su georeferencirana.

Snimke su odlične kvalitete i svaki pedalj prostora pod morem jasan je i vidljiv.

Proširenje kapaciteta gata- nova tehnologija

Zbog proširenja kapaciteta za vezivanje brodova na Adamićevom gatu Lučka uprava imala je potrebu nadzora cijele površine zida koja se nalazi pod morem.

Do sada se takav posao obavljao tradicionalno, što je imalo određene nedostatke jer zapravo zid nije bilo moguće u cjelosti sagledati.

Osim toga kvaliteta snimljenog materijala, kao i faktor sigurnosti daleko su napredovali s primjenom nove tehnologije.

Zahvaljujući usvojenom prijedlogu izrađen je 3D model. Njime je dobiven detaljan i stvarni pogled na stanje pod morem.

Temeljem analize virtualnog prikaza koji vjerno dočarava realno stanje na terenu uslijedila je izrada projekta sanacije i sama sanacija obalnog zida.

Podmorsko snimanje i 3D model- jedinstvena metodologija

Za sve detalje pogledajte prilog emisije “More” kojim je odlično prikazan čitav proces.

Reportaža upravo govori o ovom konkretnom projektu, ali i o metodologiji koju smo osmislili za snimanje podmorske infrastrukture bespilotnim ronilicama.

Lučka uprava Rijeka: Rajko Jurman, voditelj odjela komercijalnih poslova Lučke uprava Rijeka
Vectrino: Josip Rukavina, direktor tvrtke

 

Za Lučku upravu Rijeka, radili smo i projekt izrade digitalnog blizanca Gata Karolina Rječka te gata De Franceschi.