MoMA New York: Split 3 i Zadar

Dr. sc. Luka Skansi, docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci jedan je od četvero hrvatskih kuratora velike izložbe »Prema betonskoj utopiji«: Arhitektura u Jugoslaviji 1948–1980« koja je priređena u slavnom njujorškom Muzeju moderne umjetnosti MoMA.

Upravo u suradnji s njim, kao i ostatkom tima uključenog u stvaranje postava, osmišljen je video prikaz Splita 3- jednog od najvećih i najuspješnijih urbanističkih projekata u Jugoslaviji te zadarske gradske jezgre. Namjera je bila da se vjerno prikažu arhitekturalne specifičnosti ovih lokaliteta, krupni kadrovi i šira slika podneblja te stanje danas.

Posebno je važan u tom kontekstu Split 3 koji je kombinirao velike strukture stambenih blokova uz pridavanje pažnje pješačkim zonama, zamišljene kao mjesto za urbani život koji obuhvaća življenje, rad i odmaranje. Izgradnjom Splita 3 osiguran je dom za oko 50.000 novih građana, a projekt je dobio brojne pohvale u svijetu zbog savršene integracije javnog i komunalnog prostora u postojeći reljef.

Ovo je prva velika američka izložba koja istražuje arhitektonsko nasljeđe bivše Jugoslavije. Riječ je o radovima koji su privukli pažnju međunarodne javnosti tijekom 45 godina postojanja bivše države. Izloženo je više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih isječaka prikupljenih iz lokalnih arhiva, obiteljskih zbirki i muzeja diljem regije. Neki radovi vodećih arhitekata tog doba nastali u socijalističkoj Jugoslaviji predstavljaju se međunarodnoj javnosti prvi put.