MoMA New York: Split 3 i Zadar (UAV)

Prikaz arhitekture “Splita 3”, jednog od najvećih i najuspješnijih urbanističkih projekata u Jugoslaviji te zadarske gradske jezgre za veliku izložbu u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti MoMA.

Video prikaz Splita 3- jednog od najvećih i najuspješnijih urbanističkih projekata u Jugoslaviji te zadarske gradske jezgre za veliku izložbu u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti MoMA.

Namjera je bila da se vjerno prikažu arhitekturalne specifičnosti ovih lokaliteta, krupni kadrovi i šira slika podneblja te stanje danas.

Posebno je važan u tom kontekstu Split 3 koji je kombinirao velike strukture stambenih blokova uz pridavanje pažnje pješačkim zonama, zamišljene kao mjesto za urbani život koji obuhvaća življenje, rad i odmaranje.

Izgradnjom Splita 3 osiguran je dom za oko 50.000 novih građana, a projekt je dobio brojne pohvale u svijetu zbog savršene integracije javnog i komunalnog prostora u postojeći reljef.

Ovo je prva velika američka izložba koja istražuje arhitektonsko nasljeđe bivše Jugoslavije. Riječ je o radovima koji su privukli pažnju međunarodne javnosti tijekom 45 godina postojanja bivše države. Izloženo je više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih isječaka prikupljenih iz lokalnih arhiva, obiteljskih zbirki i muzeja diljem regije. Neki radovi vodećih arhitekata tog doba nastali u socijalističkoj Jugoslaviji predstavljaju se međunarodnoj javnosti prvi put.