Dronovi u nadzoru izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Rovinju

U suradnji s tvrtkom Odvodnja Rovinj, dronovi (bespilotne letjelice) su korišteni za kontinuirano praćenje i nadzor napretka izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda tijekom razdoblja od 24 mjeseca.

Dronovi u nadzoru izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda donose novu dimenziju u praćenju i upravljanju projektnim procesima.

Ovaj inovativni pristup uključivao je snimanje svaka dva tjedna s ciljem izrade preciznog georefenciranog 3D modela, poznatog kao digitalni blizanac.

Izrada digitalnog modela terena omogućila je klijentu da tjedno prati količine iskopa koje se događaju na lokaciji gradilišta, pružajući im vrijedne informacije o napretku radova.

Kontinuirani nadzor putem UAV-a omogućio je preciznu procjenu produktivnosti, identifikaciju mogućih nedostataka i rizičnih situacija.

Time je olakšano donošenje informiranih odluka i optimizirano upravljanje operativnim procesima.

Osim što omogućuje real-time uvid u stanje gradilišta, ovaj pristup stvara dugoročnu bazu podataka s vrijednim informacijama koje se mogu koristiti za buduće projekte na istoj lokaciji ili u sličnim okruženjima.

Aerofotogrametrijsko snimanje gradilišta i izrada digitalnih modela terena unaprijeđuju praćenje i upravljanje izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, pružajući značajne prednosti investitorima i dionicima.

Integracija dronova u nadzor izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda donosi transparentnost i pouzdanost u svim fazama projekta

Precizni georefencirani 3D modeli omogućuju arhitektima i inženjerima bolje razumijevanje prostornih karakteristika gradilišta.

Nadzor putem bespilotnih letjelica smanjuje rizik od ljudskih pogrešaka i pruža dosljedne rezultate.

Klijenti imaju priliku pratiti napredak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iz udobnosti svog ureda ili bilo koje druge lokacije.

Ova tehnologija omogućuje ranu identifikaciju potencijalnih problema i njihovo brzo rješavanje prije nego što postanu ozbiljni.

Upravljanje operativnim procesima uz pomoć dronova omogućuje optimizaciju rasporeda rada i bolje iskorištavanje resursa.

Dronovi pružaju mogućnost snimanja i analize područja koja su teško dostupna ili opasna za ljude.

Kontinuirani nadzor projekta omogućuje usklađivanje s postavljenim rokovima i sprječava kašnjenja.

Ova tehnologija ima potencijal da smanji ukupne troškove izgradnje i poveća efikasnost procesa.

Kombinacija dronova i digitalnih modela terena stvara inovativan alat za projektante i arhitekte, koji mogu simulirati različite scenarije i optimizirati dizajn postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

 

Sličan primjer aerofotogrametrijskog snimanja gradilišta u Osijeku (UAV) možete pogledati ovdje.