“Drone Hero Europe”: Suzbijanje komaraca dronovima (UAV)

Riječka Dezinsekcija odlučila je iskoristiti inovativne tehnologije i time istražiti potencijale u rješavanju problema larvicidnog tretiranja komaraca. Koncept koji smo za njih osmislili nagrađen je prestižnom nagradom “Drone Hero Europe”, u sklopu najveće poslovno tehnološke konferencije o bespilotnim letjelicama, u Bruxellesu.

Tvrtka Vectrino dobitnik je nagrade »Drone Hero Europe« u 2017. godini.

Ovu nagradu je osvojila na najvećoj europskoj poslovno-tehnološkoj konferenciji o primjeni bespilotnih letjelica UAV Expo Europe za inovativnu metodu suzbijanja i kontrole komaraca dronovima.

Projekt je razvijen za riječku tvrtku Dezinsekcija.

Žiri je Vectrino prepoznao kao “nositelja promjena na globalnoj razini”.

Zahvaljujući ovom konceptu koji udovoljava stvarnim potrebama društva moguć je značajan doprinos sprečavanju smrtonosnih bolesti čiji su prijenosnici komarci.

Posljednjih godina komarci predstavljaju sve veću zdravstvenu opasnost. Njihov se vektorski potencijal povećava i sve su češća nova oboljenja čiji su prijenosnici upravo komarci.

Iz tog razloga je zakonskom regulativom uređeno njihovo sustavno suzbijanje.

Dosadašnji konvencionalni načini tretiranja komaraca imaju brojne mane poput:

  • neselektivne primjene insekticida,
  • vegetacije i meteo prilika koje imaju veliki utjecaj na (ne)uspješnost tretiranja,
  • nemogućnost tretiranja teško dostupnih područja i drugo.

Primjenom ove metode moguće je dronovima brzo i temeljito pregledati različita područja, uključujući i ona koja su teško dostupna.

Pomoću NIR kamera infracrvene svjetlosti software detektira sve vodene površine te automatski navigira letjelice da izbacuju točno određenu količinu larvicida za suzbijanje komaraca.

Kompletan proces može biti u potpunosti automatiziran, a sustavom se upravlja uz pomoć pametnih telefona ili tableta, dok sve informacije ostaju pohranjene u »cloudu«.

Takav pristup značajno je ekonomski isplativiji od neselektivnog zaprašivanja ili izbacivanja larvicida iz zrakoplova ili vozila, a u konačnici je i ekološki daleko prihvatljiviji, jer se koriste daleko manje količine larvicida, koje se precizno izbacuju točno tamo gdje je to potrebno.

Na vlastitom 3D printeru, Vectrino je ujedno razvio prototip dodatka za dron, iz kojeg se ispuštaju tablete s larvicidom.

»Drone Hero Europe 2017« jedno je od prvih međunarodnih priznanja za inovaciju koje je tvrtka primila.

Ovaj projekt suzbijanja komaraca dronovima ocijenjen je najboljim u kategoriji startupa, u konkurenciji daleko većih, ali i financijski moćnijih tvrtki iz čitave Europe.