Digitalni model trajektne luke Tkon

Izgradnja trajektne luke u Tkonu predstavlja prvi projekt među ukupno 28 inicijativa za unaprjeđenje lučke infrastrukture u Hrvatskoj koje su financirane nepovratnim sredstvima Europske unije.

Vectrino je u partnerstvu s Županijskom lučkom upravom Zadar proveo istraživački projekt snimanja i analize trajektnog pristaništa u luci Tkon, na otoku Pašmanu.

Projekt izgradnje luke

Projekt modernizacije trajektnog pristaništa u luci Tkon predstavlja značajan korak prema stvaranju moderne i sigurne lučke infrastrukture.

Nova luka, financirana europskim sredstvima u visini od 32 milijuna kuna, prvi je projekt takve vrste u Hrvatskoj.

Obnovom luke povećan je njezin kapacitet, poboljšana kvaliteta pristaništa te osigurana sigurnost linijskog prijevoza.

Očekuje se da će modernizacija luke potaknuti turizam, poboljšati povezanost otoka Pašmana s kopnom te pridonijeti ekonomskom i društvenom razvoju regije.

Metodologija snimanja

Koristili smo najnoviju tehnologiju, uključujući bespilotne letjelice za snimanje iz zraka te podvodne kamere i daljinski upravljane ronilice za istraživanje podvodnih dijelova luke.

Sve prikupljene informacije pažljivo su obradene kako bismo stvorili točan digitalni model luke.

Digitalni model pruža jasnu sliku stanja trajektnog pristaništa, omogućujući Županijskoj lučkoj upravi Zadar da identificira sva stanja i planira potrebne radove održavanja.

Ovaj projekt omogućit će bolje upravljanje infrastrukturom i povećati sigurnost luke.

Koristi za lokalnu zajednicu

Bolje upravljanje i održavanje trajektnog pristaništa ima i pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Očekuje se da će ono potaknuti razvoj turizma i gospodarstva na otoku Pašmanu te stvoriti nove mogućnosti za lokalno stanovništvo.

Digitalni model trajektne luke Tkon predstavlja važan korak prema boljem razumijevanju i upravljanju lučkom infrastrukturom.

 

Želite li saznati više o našim projektima? Istražite našu galeriju!