Digitalni blizanac Gata Karolina Riječka (ROV, UAV)

Digitalni blizanac Gata Karolina Riječka koji prikazuje svaki detalj površine gata pod morem.

Digitalni blizanac Gata Karolina Riječka naručitelju pruža kompletan uvid u aktualno stanje imovine na terenu. Obuhvaća objedinjen prikaz imovine pod morem i iz zraka.

On Lučkoj upravi Rijeka omogućuje kvalitetnije upravljanje imovinom i nadzor njezinog stanja kroz vrijeme.

Ovo je naročito važno za onaj dio imovine kojem je teško pristupiti i nalazi se pod morem. To područje je pregledano automatski navigiranim podmornicama (ROV). Osim njih korišten je interno razvijen karbonski štap s parom kamera i dvostrukom INU jedinicom koja podržava i RTK pozicioniranje

Na imovinu pod morem utječe mnogo eksternih faktora iz okruženja. Zbog toga je često teško precizno predvidjeti njezino stanje.

Osnovna namjena projekta i izrade digitalnog blizanca ili 3D modela,  je povećanje učinkovitosti u kontekstu održavanja imovine, kako bi se sve potencijalne opasnosti na vrijeme mogle predvidjeti i sanirati.

 

  • Ukupna površina (m2): 1.375,56
  • Ukupno vrijeme prikupljanja podataka: 5 sati 
  • Ukupno vrijeme obrade: 40 sati
  • 1 tehničar na licu mjesta 
  • 1 operater bespilotne letjelice

 

Digitalni blizanac Gata Karolina Riječka: svaki detalj površine mjerljiv i jasno vidljiv

Kako bi se generirao digitalni blizanac Gata Karolina Riječka, koji vjerno preslikava stanje pod morem, precizno i do najsitnijeg detalja, bilo je potrebno snimiti prikupiti snimke s terena visoke kvalitete i razlučivosti.

Potom je, tijekom izrade 3D prikaza, uklonjeno more iz okruženja. Ovakav pristup omogućuje da se na jednostavan način pregledava građevinska struktura koja se nalazi u takvom okruženju. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, svako područje je moguće precizno izmjeriti. Video i fotografije koje prikazuju svaki dio objekta moguće je pregledavati s točnom orjentacijom s obzirom na georeference.

Baza fotografskih i video zapisa koja je prikupljena tijekom podvodnog snimanja gata i pregleda, do detalja prikazuje svaki dio površine, a primjeri kako to inače izgleda mogu se provjeriti na našem službenom YT kanalu.

Osim digitalnog blizanca Gata Karolina Riječka, za istog klijenta- Lučku upravu Rijeka, radili smo i projekt snimanja De Francescijevog gata, u sklopu kojeg je obrađena veća površina (3.396,46 m2).