Daljinsko očitavanje vodomjera bespilotnim letjelicama

Očitavanje vodomjera uobičajeno se vrši na način da djelatnik komunalnog društva vozi službenim vozilom po trasi vodovoda i na uređaju za očitavanje prikuplja podatke sa vodomjera. Može li se to ubrzati i pojednostaviti upotrebom bespilotnih zrakoplova provjerili smo istraživanjem na mikrolokaciji – duljina pregledane dionice je cca 300 m.

Kako bi istraživanje bilo izvedeno bilo je potrebno prilagoditi i montirati uređaj za očitavanje vodomjera na bespilotni zrakoplov.

U ovom slučaju ponovno smo posegnuli za generativnim dizajnom i 3D printom za izradu dodatka koji je poslužio u navedenu svrhu. Posebna pozornost prilikom dizajniranja posvećena je smanjenju mase dodatnih nosača na bespilotnom zrakoplovu

U suradnji s tvrtkom Liburnijske vode osmišljen je plan leta u naselju Permani – Ružići.

Tijekom istraživanja analizirano je niz različitih visina leta bespilotnog zrakoplova, a kako bi se optimizirao plan leta i smanjila potreba za dugim nepotrebnim letovima.

Rezultati istraživanja pokazali su da je upotreba bespilotnim zrakoplova brži i jednostavniji način prikupljanja podataka još uvijek limitiran određenim vanjskim faktorima.

Rezervacija zračnog prostora u najnižoj zoni letenja i vremenske neprilike mogu biti otežavajući faktor prilikom izvođenja ovih letačkih operacija.