3D print katedrale sv. Jakova u Šibeniku (UAV)

U ovom projektu bilo smo dio interdisciplinarnog tima iz cijele Hrvatske koji je, uz pomoć suvremene tehnologije, osmislio i kreirao sadržaj Interpretacijskog centra posvećenog gradnji katedrale sv. Jakova, smještenog u centru Šibenika. Za tu svrhu obnovljena je srednjovjekovna palača Galbiani i pretvorena u svojevrsni katedralni muzej.

3D print šibenske katedrale, najznačajnijeg graditeljskog ostvarenja 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske.

Izrađen je kao prikaz koji omogućuje posjetiteljima da vide sve promjene koje su se dogodile tijekom 105 godina.

Naš doprinos ovom atraktivnom postavu tri su makete dobivene “skeniranjem” objekta dronovima (precizni letovi u interijeru i eksterijeru) i 3D printom, a iz kojih je moguće vidjeti etape u izgradnji ovog arhitektonskog remek djela.

Poznato je da  je njezina izgradnja trajala u razdoblju od 1431.-1536. godine te su njezinu arhitekturu obilježile tri faze:

  • Pulšićeva,
  • Jurjeva i
  • Nikolina katedrala.

Za izradu makete svake faze korišten je prozrni pleksiglas za 3D ispis kako bi posjetitelji mogli zaviriti u model i vidjeti sve promjene koje su se dogodile tijekom 105 godina.

Novi stalni postav posjetiteljima će dočarati detalje o nastanku katedrale.

Također, zahvaljujući videu u 360 stupnjeva koji smo izradili za stalni postav, posjetitelje Interpretacijskog centra očekuje posebno iskustvo u sklopu posljednje etape svog obilaska.

Zbog samog videa i načina na koji je izrađen njegov prikaz, posjetitelji stječu dojam kao da se nalaze na smamom vrhu katedrale s koje mogu vidjeti panoramu koja je okružuje sa svih strana.

‘Civitas Sacra’

‘Civitas Sacra’ je integrirani projekt za unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani.

Budući da se Interpretacijski centar ‘Civitas Sacra’ smjestio u palači Galbiani, prilikom oblikovanja stalnog postava, autorski tim poštivao je u najvećoj mjeri postojeće stanje i izgled interijera.

Postav je, koliko god je to bilo moguće, tome prilagođen.

Više o ovom projektu možete pročitati i u posebnom članku objavljenom na all3dp.com.

“Precizni letovi unutar objekta” odnosi se na pristup koji je korišten tijekom izvedbe projekta 3D print katedrale.