3D print katedrale sv. Jakova u Šibeniku

3D print najznačajnijeg graditeljskog ostvarenja 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske- prikaz koji omogućuje posjetiteljima da vide sve promjene koje su se dogodile tijekom 105 godina

Zajedništvo građana Šibenika omogućilo je izgradnju katedrale svetog Jakova, a mi smo ponosni što smo dio interdisciplinarnog tima iz cijele Hrvatske koji je, uz pomoć suvremene tehnologije, osmislio i kreirao sadržaj Interpretacijskog centra smještenog u centru grada. Za tu svrhu obnovljena je srednjovjekovna palača Galbiani i pretvorena u svojevrsni katedralni muzej. Naš doprinos ovom atraktivnom postavu tri su makete dobivene “skeniranjem” objekta dronovima (precizni letovi u interijeru i eksterijeru) i 3D printom, a iz kojih je moguće vidjeti etape u izgradnji ovog arhitektonskog remek dijela te video u 360 stupnjeva s posebnom simbolikom za posjetitelje centra.

‘Civitas Sacra’ je integrirani projekt za unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani. Osim činjenice da je riječ o valorizaciji vrijedne UNESCO-ve baštine, katedrale Sv. Jakova, iznimna vrijednost ovog projekta ogleda se i u činjenici da je nositelj projekta Šibenska biskupija, čime je ovo prvi veći infrastrukturni projekt Crkve u Hrvatskoj.

Budući da se Interpretacijski centar ‘Civitas Sacra’ smjestio u palači Galbiani, kod oblikovanja stalnog postava, autorski tim poštivao je u najvećoj mjeri postojeće stanje i izgled interijera te je postav, koliko god je to bilo moguće, tome prilagođen. Ovakav stav autorskog tima proizišao je iz činjenice da je riječ o iznimno vrijednom objektu koji je zaštićen kao kulturno dobro RH. Multimedijalna i IT rješenja obilježavaju postav te mu upravo daju dodatnu atraktivnost i interaktivnost.